Even je schouders eronder zetten en je hebt straks een optrekje om van te smullen. Heb je al een idee van hoe je het vorm gaat geven?

Want de structuur staat er. Dat is natuurlijk slechts een skelet. Of een geheel naakt lichaam, hoe je het maar wilt zien. Aan jou om het aan te kleden.

Poëtischer of filosofischer gaan we niet worden vandaag, hoor. Maar we willen wel graag dat je goed beseft hoe belangrijk het is om jouw optrekje naar eigen smaak vorm te geven. Ieder interieur hoort persoonlijk te zijn. Zodra jij na een dag werken, studeren of wat dan ook maar thuis komt, arriveer jij in jouw woning. Niet in zomaar eentje.

Dat betekent dat je tevreden moet zijn met de ruimte die je in gaat richten. Is dat niet geheel het geval? Dan is een renovatie onvermijdelijk.

Ik heb een plan…

Nou, dat hopen we dan maar. Je zult er eentje nodig gaan hebben, omdat je zo’n groot project niet uit de losse pols mag doen. Alles moet een logische volgorde hebben zodat je het overzicht niet kwijt raakt, voorkomt dat je te veel geld spendeert en ook de klok voortdurend in de gaten kunt houden. Of de kalender, liever gezegd. Je wilt niet langer in de rotzooi zitten dan nodig is. En misschien is deze woning wel voor iemand anders en heb je een datum afgesproken waarop die opgeleverd moet worden.

Baken dan ook je budget af en maak een schema. Dat doe je op basis van de gereedschappen en materialen die je moet aankopen en de klussen die je inplant. Neem daarin alleen de karweien op die echt relevant zijn. Wat nog overblijft en net zo goed een keer kan gebeuren zodra alles is ingericht, laat je over voor een andere keer.

Boodschappen doen

Sommige gereedschappen heb je misschien al liggen, anderen moet je aanschaffen, tenzij je ze kunt lenen van buren, vrienden of familieleden. Dat kan je een hoop geld schelen, hoor! Verder moet je natuurlijk ook nog de nodige materialen aanschaffen. Op het een zul je langer moeten wachten dan het andere. Sommige vloeren worden namelijk geplaatst door professionals, terwijl je klik laminaat en visgraat pvc heel goed zelf kunt leggen.

Uitbesteden?

Tuurlijk, doen! Zeker wanneer je niet echt bedreven bent in bepaalde klussen die nodig moeten gebeuren of er gewoonweg geen tijd voor hebt. En sowieso weet je dan dat deze karweien ook echt professioneel worden uitgevoerd! Tip van ons: ga in zee met een expert waar je het goed mee kunt vinden. Het hoeft ook niet de goedkoopste te zijn maar wel iemand van wie je weet dat hij of zij kan doen wat die belooft.